niedziela, 15 stycznia 2012

Zupa na ostro na chłodne wieczory

   Za oknem wreszcie zima, zdążyliśmy już naprawdę zmarznąć. W chińskiej tradycyjnej medycynie mottem jest zapobiegać zamiast leczyć. Więc nie warto czekać kilka dni aż zaskoczy nas przeziębienie i ustawiać się w kolejce po lekarstwa z apteki.

   Jak tylko zmarznę , nie czekam na objawy przeziębienia tylko od razu przygotowuję potrawy z dodatkiem imbiru  ostrych papryczek

 
   Tym razem zrobiłam zupę z słodkowodnych ryb z dodatkiem wspomnianych przypraw . Mogą być też inne potrawy , zasada jest jedna , jeśli zmarzniemy potrzebujemy rozgrzać ciało. Ostry imbir i papryczki chili należą do żywiołu Metalu , ale mają naturę Re (produkty o właściwościach gorąca ) i dla tego mają bezwzględną moc i siłę działania ( cechy Metalu ) w wydobywaniu ciepła z wewnątrz i pobudzeniu naszego immunitetu do walki z ewentualnymi intruzami.

   Kiedy mamy mało czasu herbatka z imbiru jako minimum będzie odpowiednim antidotum na wszelkie przemarznięcia, a wtedy nie będziemy pamiętać , kiedy ostatnio mierzyłyśmy temperaturę

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Ciekawy przepis , trzeba sprobowac

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...