Czas w
chińskiej metafizyce, jak i w chińskiej medycynie, a kuchnia i żywienie jest jej
nieodłączną częścią (jak mówi przysłowie : jesteś tym, co
jesz) ma bardzo istotne znaczenie. Dla tego sezonowość i jedzenie
właściwych produktów we właściwym czasie ( pora roku i pogoda)
pomaga nam wzmocnić i zachować dobre zdrowie.
Nie musimy dla
tego sięgać po przepisy kuchni chińskiej , w naszej europejskiej
tradycji mamy pełno przykładów potraw o określonym działaniu –
rozgrzewające ( na przykład bigos - sposób jego długiego
gotowania daje dużo ognia potrawie) chłodzące ( solanka, tzatziki ) .
Na gorące
upały możemy sięgnąć do kuchni hiszpańskiej, bardziej
przyzwyczajonej do wysokich temperatur. Proponuje zrobić
neopomidorową (gazpacho) – nazwa musi być nasza ;-) Soczyste
pomidory, doprawione czosnkiem i ziołami, odpowiednio schłodzone
będą w sam raz na obiad lub lancz.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 ogórek
- 1 grillowana papryka
- 2 ząbki
- 1 papryczka chili
- 5 łyżek dobrej oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie jest bardzo proste: sparzyć i obrać pomidory, zetrzeć obrany ogórek na tarce , dodać czosnek i przyprawy - zmiksować . Można dodać odrobinę oliwy. Dla gęstości dodaje trochę bułki tartej, żeby zupa miała konsystencje zupy, a nie soku pomidorowego. Posypuję posiekaną w kosteczkę przypieczoną ( może być też surowa) papryką – dla dodania potrawie chrupkości .
Danie pasuje też dla wegetarian, ma właściwości chłodzące, jest bardzo lekkie , nie obciąża systemu trawiennego , działa też tonizująco.
Przed podaniem schłodzić.
SMACZNEGO!
1 komentarz:
Była bardzo pyszna;))
Prześlij komentarz