niedziela, 19 sierpnia 2012

Gazpacho - hiszpańska klasyka lub neopomidorowa , w sam raz na upalne dni

     Czas w chińskiej metafizyce, jak i w  chińskiej medycynie, a kuchnia  i żywienie jest jej nieodłączną częścią (jak mówi przysłowie : jesteś tym, co jesz) ma bardzo istotne znaczenie.   Dla tego sezonowość i jedzenie właściwych produktów we właściwym czasie ( pora roku i pogoda) pomaga nam wzmocnić i zachować dobre zdrowie.
     Nie musimy dla tego sięgać po przepisy kuchni chińskiej , w naszej europejskiej tradycji mamy pełno przykładów potraw o określonym działaniu – rozgrzewające ( na przykład bigos - sposób jego długiego gotowania daje dużo ognia potrawie) chłodzące ( solanka, tzatziki ) .
   Na gorące upały możemy sięgnąć do kuchni hiszpańskiej, bardziej przyzwyczajonej do wysokich temperatur. Proponuje zrobić neopomidorową (gazpacho)  –  nazwa musi być nasza ;-)  Soczyste pomidory, doprawione czosnkiem i ziołami, odpowiednio schłodzone będą w sam raz na obiad lub lancz.  


Składniki:
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 ogórek
  • 1 grillowana papryka
  • 2 ząbki
  • 1 papryczka chili
  • 5 łyżek dobrej oliwy
  • sól i pieprz

     Przygotowanie jest bardzo proste: sparzyć i obrać pomidory, zetrzeć obrany ogórek na tarce , dodać czosnek i przyprawy - zmiksować . Można dodać odrobinę oliwy. Dla gęstości dodaje trochę bułki tartej, żeby zupa miała konsystencje zupy, a nie soku pomidorowego. Posypuję posiekaną w kosteczkę przypieczoną ( może być też surowa) papryką – dla dodania potrawie chrupkości .


    Danie pasuje też dla wegetarian, ma właściwości chłodzące, jest bardzo lekkie , nie obciąża systemu trawiennego , działa też tonizująco.
Przed podaniem schłodzić. 
SMACZNEGO

1 komentarz:

Nataliya pisze...

Była bardzo pyszna;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...